Buurt & wijk

U bent betrokken bij uw buurt.

Een buurt waarin van alles te doen is, waar mensen elkaar ontmoeten, waar kinderen veilig buiten kunnen spelen, waar geen overlast is, waar jongeren niet rondhangen maar leuke dingen doen, waar de openbare ruimte er goed uitziet, waar genoeg voorzieningen zijn: dat is de ideale buurt. Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over hoe u dit kunt bereiken, samen met uw buurt. Bijvoorbeeld:

• Ik wil een buurtproject opstarten. Hoe ga ik te werk? 
• Ik heb onenigheid met mijn buren/ buurt en we komen samen niet tot een oplossing. Wie kan ons helpen? 
• Ik vermoed onjuiste activiteiten bij mijn buren/ in mijn buurt. Bij wie kan ik me (veilig) melden?
• Ik wil een steentje bijdragen aan voorzieningen in mijn buurt, voor een bepaalde doelgroep. Wie helpt mij op weg?
• Ik wil buurtgenoten ontmoeten. Waar kan ik naartoe?
• Welke sport- of hobbyclubs zijn er voor mijn kinderen in de wijk?
• Ik ervaar overlast in mijn buurt. Bij wie kan ik terecht om dit te bespreken?

Wilt u meer weten of heeft u vragen?

Wij staan voor u klaar

  • Buurtbemiddeling

    Het is soms moeilijk om buren aan te spreken op gedrag dat u hinderlijk vindt. Komt u er zelf niet uit met de buren? Buurtbemiddeling Westelijke Mijnstreek kan de helpende hand bieden. Onze onafhankelijke en speciaal opgeleide vrijwilligers ondersteunen u en uw buren om weer met elkaar in gesprek te komen. En goede afspraken te maken. Dit werkt het best in een vroeg stadium en bij niet al te ernstige problemen. De gemeente, corporatie of politie kunnen u door verwijzen naar onze buurtbemiddelaars.

    Lees verder over Buurtbemiddeling Westelijke Mijnstreek.

  • Opbouwwerk

    Onze opbouwwerkers zijn aanwezig in de wijk, midden in de samenleving. We ondersteunen bewonersgroepen die de leefbaarheid in hun buurt willen verbeteren. Dit zijn mensen die de schouders willen zetten onder een fijne woonomgeving, die in een regierol zitten en handelen vanuit eigen kracht. Denk aan het opstarten van wijkplatforms, buurt- en dorpsraden, bewonerscommissies, het besturen van verenigingen, enzovoort. Hoe?
    Door intensief samen te werken met onze jongerenwerkers. Door partijen bij elkaar te brengen. Door samen met inwoners activiteiten te organiseren die de verbinding en burgerkracht versterken, met aandacht voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben om te kunnen deelnemen in onze maatschappij. Door een link te leggen met de gemeente of andere instanties en door faciliteiten (denk aan een accommodatie) ter beschikking te stellen. Langs deze weg bereiken onze opbouwwerkers tal van doelgroepen, van jong tot oud.

  • Sociaal plein, Open inloop, Wijk Informatie Punt

    Woont u in Sittard, Geleen of Born en omstreken? Kom dan langs bij het Sociaal Plein bij u in de buurt. 

    Woont u in de gemeente Beek? Kom dan langs tijdens de Open Inloop bij u in de buurt.

    Woont u in de gemeente Stein? Kom dan langs bij het Wijk Informatie Punt bij u in de buurt.

    U bent welkom met ál uw vragen. Op diverse dagen op verschillende locaties en op vaste tijden zijn inloopmomenten georganiseerd. Ook als u behoefte heeft aan een kopje koffie, een praatje of als u geïnteresseerd bent in vrijwilligerswerk, dan bent u van harte welkom!

  • Handige links

    Aanvullende informatie die voor u wellicht interessant is, kunt u lezen op:

Trainingen en cursussen

Nieuws

  • Opening 'The Place' van Jong046 in Geleen

    Op 30 mei is de opening van the Place van Jong046. The Place is de nieuwe
    centrale uitvalsbasis van Jong046 in de Westelijke Mijnstreek. Een dynamische
    en informele plek voor het jongerenwerk, haar partners maar vooral voor
    jongeren uit Beek, Stein en Sittard-Geleen. Deze nieuwe locatie is gelegen op de Markt 92 in Geleen. Er is een vast aanbod voor, door en met jongeren opgezet, maar het is vooral een plek waar de deur voor jongeren altijd open staat.

    Lees meer
  • Buurtbemiddelaar vertelt

    “Mijn vrijwilligerswerk bij buurtbemiddeling brengt zingeving. Het geeft een goed gevoel als je kunt bijdragen aan een beter contact tussen buren.”

  • Tevreden woonconsulent

    "Wat ongelooflijk goed dat de buurtbemiddelaar van Partners in Welzijn zo snel de melding heeft opgepakt en er een oplossing is gevonden, nog voordat het kon overgaan tot escalatie. Weer twee blije burgers.”

  • Opbouwwerk in de buurt

    Wat in 2021 in Genhout startte met een klacht van de straat over groenonderhoud, heeft een jaar later geresulteerd in een buurtinitiatief waarbij bewoners - gefaciliteerd door de gemeente - gezamenlijk het snoeiwerk onderhouden. Wie niet kan snoeien, zorgt ondertussen voor koffie en vlaai. Bewoner: "Ik woon hier al 46 jaar en we hebben nog nooit een gezamenlijke activiteit gehouden. Dit is fantastisch!" Onze opbouwwerker, die dit traject heeft ondersteund, is trots op zijn beroep.